Prajitura cu gris, iaurt si lamaie – insiropata cu vanilie si decorata cu dulceata de visine si cirese. O reteta adaptata de prajitura turceasca cu gris si iaurt, zemoasa si parfumata, dulce-acrisoara si racoritoare – mai ales daca este tinuta la frigider. Seamana putin cu painea cu malai (cornbread, alivenci, malai) insa este mult mai dulce si mai aromata.
Am pregatit aceasta prajitura cu gris, iaurt si lamaie pentru Ziua Copiilor Speciali (21 iunie 2015), eveniment organizat si gazduit de Integra – Asociatia persoanelor cu dizabilitati mentale din Arad. Acestia, in colaborare cu Daniel Mitre (Terapie pentru ingeri) si cu Asociatia Culori cu suflet, au pregatit o supriza grozava copiilor, parintilor acestora si voluntarilor: un grill party! Brigitta a scris mai multe despre eveiment.
Am avut placerea de a gati in aer pentru peste 60 de persoane! Real Arad si Avis 3000 au oferit carnea pentru gratare iar noi am marinat-o si am gatit-o. Ne-am gandit si la ceva dulce asa ca Diana a adus 3 tavi de prajitura simpla cu piersici iar eu am pregatit 3 tavi din aceasta prajitura cu gris, iaurt si lamaie.

Pe blogurile romanesti am gasit niste variante ciudate care indicau insiroparea prajiturii coapte, fierbinti, cu lapte rece!!! Nu este OK sa adaugi lapte rece peste o prajitura coapta deoarece laptele este un mediu de dezvoltare bacterian, ducand la alterarea rapida a prajiturii. Este altceva cand insiropezi spirale dospite (melci cu branza) cu lapte clocotit si introduci din nou tava in cuptor pentru 10 minute. De aceea am ales sa o insiropez cu un sirop fierbinte din zahar, apa si lamaie.
Cantitatile de mai jos sunt pentru o tava de 30 x 40 cm si din ele va rezulta o prajitura un pic mai inalta decat a mea (eu am facut portie dubla si am impartit-o in 3 tavi – de aceea a mea e mai subtirica). Bininteles ca puteti folosi si portocale in locul lamailor.
Aici gasiti reteta de cornbread (malai, un fel de alivenci).
Prajitura cu gris, iaurt si lamaie - insiropata
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
Portii: o tava de 30 x 40 cm
Ingrediente - savoriurbane.com
- 6 oua (separate albusurile de galbenusuri)
- 200 g unt gras min. 80%, moale, la temperatura camerei
- 200 g zahar tos
- 2 plicuri zahar vanilat sau miezul de la o pastaie de vanilie
- un strop de sare
- 200 g gris fin
- 300 g faina alba (obisnuita)
- coaja rasa de la 2 lamai
- 300 g iaurt simplu (preferabil mai gras)
Pentru sirop:
- 300 g zahar tos
- 500 ml apa
- 1 plic zahar vanilat sau pastaia de vanilie ramasa de la aluat
- coaja rasa de la o lamaie
- zeama de la toate cele 3 lamai
Decor:
- optional: dulceata sau compot de fructe, felii de fructe proaspete - visine, cirese, zmeura, mure etc + frunze de menta
MOD DE PREPARARE PRAJITURA CU GRIS, IAURT SI LAMAIE
Am spalat bine lamaile sub jet de apa calda. Este si mai bine daca gasiti (si va permiteti) lamai bio. Am ras coaja de la 2 lamai si am pus-o deoparte (am pastrat o lamaie separat, pentru sirop). Am pregatit restul ingredientelor: ouale, untul, iaurtul, grisul, faina, vanilia, sarea.
Am separat galbenusurile de albusuri si le-am asezat in doua castroane diferite. In bolul mixerului am asezat untul, zaharul (doar 100 g, restul l-am tinut pentru albusuri) si vanilia si le-am mixat pana am obtinut o crema spumoasa. Am adaugat apoi coaja rasa de lamaie, galbenusurile si iaurtul. Am mixat din nou. Am adaugat grisul in ploaie si am amestecat. Ultima este faina – dupa adaugarea ei nu am insistat cu mixerul ci am trecut la paleta (manual).
In alt castron am batut spuma tare albusurile cu un varf de cutit de sare. Cand acestea au fost bine batute am turnat peste ele si restul de 100 g de zahar si am contunuat baterea lor pana la obitnerea unei spume lucioase si dense.
Am incorporat treptat spuma batuta in compozitia anterioara, amestecand usor cu spatula.
Am incins cuptorul la 170 C si am asternut tava (tavile) cu hartie de copt. Am turnat aluatul in tava (tavi) si l-am nivelat cu o spatula.
V-am spus ca eu am facut 3 tavi. Voua va ajunge o tava de 30 x 40 cm.
No comments:
Post a Comment